Skip to main content

Koppelen van meerdere applicaties aan een taak

Comments

8 comments

 • MG || Gemeente Tilburg

  Hoi Janny,

  Dat kan in BPMN toch eigenlijk niet? Eén taak wordt door één iemand of iets uitgevoerd, anders zijn het twee taken? Of ze nu parallel of serieel lopen maakt in principe niet uit, maar twee applicaties die tegelijkertijd exact hetzelfde ding doen, ben ik in Tilburg nog niet tegengekomen.

  Kan er natuurlijk finaal naast zitten hoor :)

  1
 • Lars Reeker

  Hi Janny Bodd, bedankt voor je input! Zou je kort kunnen toelichten in welke situatie je dit graag zou willen doen? Alvast bedankt!

  0
 • Rafael Bakker

  Hi @Janny,

  Ik schaar me achter MG hierboven. In principe wordt in BPMN eén taak door één iemand of iets uitgevoerd op één moment in de tijd. Ik begrijp echter je wens, vandaar hieronder (for the time being) enkele workarounds die ik in jullie tenant toe pas:

  - Je kunt bij het modelleren een taak object onder de taak zetten waar je meerdere applicaties aan wilt koppelen, die je wat kleiner en (bijv) grijs maakt en daar dan de 2e/3e applicatie aan te koppelen - als daar ruimte voor is in de procesflow uiteraard. Dat tweede taak object noem ik vaak iets als [t.b.v. koppelen applicatie].

  - Alternatief zet ik in de omschrijving: "additionele applicatie: x, y". Ik zorg altijd wel dat de in het proces voorkomende applicaties aan minimaal 1 taak in de procesbeschrijving gekoppeld zitten, zodat de relatie ook in de architectuur gelegd wordt.

  Als je nog vragen hebt weet je me te vinden!

  1
 • Huub van Eijndhoven

  Ik heb het gevoel dat hier een rol speelt: Wat betekend het als ik een applicatie aan een taak koppel?
  Zeg ik dan dat de taak wordt uitgevoerd door de applicatie?

  Of zeg ik dat de taak wordt uitgevoerd met behulp van de applicatie?

  Of zeg ik dat de applicatie betrokken is in de uitvoering van de applicatie?

  Als het een enkelvoudige taak is, dan is er één uitvoerder (hoewel...."besturen vliegtuig" wordt door twee mensen tegelijk gedaan. (ja, ja er zijn deeltaken, maar die heb ik nog niet gemodelleerd)

  In alle andere interpretaties zijn er goede redenen om meerdere applicaties aan een taak te willen kunnen koppelen.

  0
 • MG || Gemeente Tilburg

  Volgens mij kunnen alle drie de situaties zich voordoen (door, mbv, betrokken).

  En dan geldt mijn bericht van 3 maanden terug nog steeds.

  Het zijn volgens mij altijd 2 taken die dan uitgevoerd worden (parallel of serieel), en nooit 1 taak door 2 applicaties. (BPMN-technisch gezien kan dat ook niet).

  -1
 • Roeland Loggen

  Hm, is afhankelijk van je granulariteit.

  Een voorbeeld: er zijn situaties (helaas!) waarin iemand gegevens overtikt van ene systeem naar andere systeem. Of: als ik rij dan gebruik ik een auto, maar ook mijn navigatie (die weer op mijn telefoon zit). Of ik werk mijn CRM systeem bij, terwijl ik met het IP-telefoonsysteem hierover communiceer met afnemer. 

  Dus theoretisch kan het wel zijn dat er meerdere applicaties gebruikt worden. Workaround (lelijk) is dan inderdaad ofwel seriele activiteiten (A: "Ik lees data uit systeem 1 in", B: "Ik voer gegevens in systeem 2 in") of parallel (A: "Ik rij met mijn auto" en "ik navigeer met mijn telefoon/navigatieapp"). Qua granulariteit niet echt handig. Maar ben benieuwd of er meer frequent voorkomende voorbeelden zijn. 

  Qua semantiek kun je met BPMN de link naar activiteit wel toelichten in BPMN symbool

  1. activiteit uitgevoerd DOOR applicatie (en dus niet door mens): Service task (of Script)

  2. activiteit uitgevoerd door Mens (ondersteund door IT): User task

   

   

   

  1
 • Huub van Eijndhoven

  @MG: Het is echt heel, heel vaak het geval dat een persoon meerdere applicaties gebruikt bij het uitvoeren van een taak.

  0
 • MG || Gemeente Tilburg

  Dan ligt het inderdaad aan de granulariteit of je definitie van 'taak' ;)

  Ik ben het eerlijk gezegd nog nooit tegengekomen.

  1

Please sign in to leave a comment.